Corvinus - A jövő Campusa

Készül a jövő Campusa A projekt számokban Melyek a fő célok? Járja be Hírek, események Galéria

Megújul a Campus kertje is!

A felújítás legfontosabb célja a meglévő növényállomány kiegészítése és frissítése, így a Gellért-hegy déli oldalán található területen várostűrő, a helyi klímát bíró nagy lombkoronájú honos fafajok teszik majd zölddé a környezetet.

A kert megújítását gondos tervezési folyamat előzte meg. A cserjék kiválasztása során a tervezők a négyévszakos kert létrehozását célozták meg, olyan fajtákkal, amelyek egész évben színesen pompáznak. A honos fajták mellett a változó klíma miatt olyan fajokra esett a választás, melyek a melegebb éghajlatok díszkertjeit idézik.
Nandina domestica ’Obsessed’ – japán szentfaHydrangea arborescens ’Annabelle’ – cserjés hortenzia
Az évelő növények nagy része már kora tavasszal színes virágokkal díszíti a területet. Érdemes megjegyezni, hogy az épületen tervezetett zöldtetőkre is változatos évelők ültetését tervezzük, ezáltal is zöldebbé és barátságosabbá téve a környezetet.
Astrantia major 'Lola' – nagy völgycsillagSantolina rosmarinifolia – zöld cipruska
A tervezők a növényállomány érdekében minimalizálták a kerti burkolatokat, megtartva az alapvető használati funkciókat. A különböző kerti bútorok között mindenki megtalálja az számára ideális a szabadtéri tanulást kínáló munkaállomást, de a szabadidős kikapcsolódásra is lesz lehetőség piknikasztalok és nyugágyak révén. A környezettudatosság jegyében az alternatív egyéni közlekedési eszközök tárolója is kerül a Campus területére.

A kert megújítása és hosszú távú fenntarthatósága érdekében az új telepítések előtt – a növényzet részletes felmérése alapján – szükségessé vált a kert megtisztítása a kiszáradt, beteg, invazív növényektől. A megmaradó faállomány védelme a bontás és az építés során is elsődleges, a tájépítészeti tervezés során azonban figyelembe kell venni, hogy egyes fajták nem illeszkednek területre, és olyan idegenhonos fajták, amelyek kivágásra ítéltettek. A szükséges fakivágást a vonatkozó jogszabályok szerint, kertészeti szakvélemény alapján és műszeres favizsgálatot követően végzik.

Mi már alig várjuk, hogy egész évben gyönyörködhessünk a kertben!